LED pærer – Uslåelige på energisparing og levetid

Fra glødelampa til lysdioder

Lyspærens opprinnelse tilskrives ofte Thomas Edison og Joseph Swan, men historikere mener det var hele 22 personer som var forut for begge disse to. Det som gjør at de fleste forbinder lyspæren med Edison, skyldes i hovedsak at hans versjon var en såpass klar forbedring av de andres, og dermed ble den teknologiske løsningen man gikk for. Strengt tatt har de glødepærene vi har brukt siden Edisons tid, blitt produsert på samme prinsipp, uten særlige endringer eller radikal utvikling. Inntil vi fikk sparepærer og halogenpærer. Men, selv disse bygger på den samme tankegangen som oppfinnelsen til Edison, Swan og de andre. Med LED pærer får vi en helt annen type teknologi, selv om enkelte prinsipper er de samme.

En revolusjon innen belysning

Selv om glødepærene har utviklet seg, og vi har fått kraftige forbedringer i form av blant annet sparepærer og halogenpærer, er det med LED lyset det virkelig store fremskrittet ble tatt. LED er en diode som utstråler lys når du tilfører strøm, der typen lys vil avhenge av hvilket materiale selve dioden er laget av. Den mest vesentlige forskjellen, sammenlignet med glødepærene, er at LED pærer trenger vesentlig mindre energi for å avgi den samme mengden lys. Både designet og materialene er også slik at LED pærer har mange ganger lengre levetid enn andre typer lyspærer, og da spesielt sammenlignet med glødepærene. Dette, sammen med andre, klare miljøfordeler og økonomiske fordeler, gjør at LED-lys i hjemmet er blitt det soleklart beste valget.

Du kjenner LED-lyset fra før

LED lys er en oppfinnelse vi til nå har kjent best fra de små indikatorlampene på for eksempel forsterkeren til stereoanlegget, lyset fremme på fjernkontrollen og på diverse instrumentpaneler. Derfra fant LED lyset veien frem til blant annet hodelykter, før vi i den senere tiden har tatt i bruk teknologien i vanlig belysning, også i hjemmene våre. Du finner også LED lys i lyktene på nyere modeller av eksklusive biler, i mobiltelefoner og en rekke andre apparater som behøver et stabilt og godt lys, med lang holdbarhet.

Fordelene med LED pærer

Fordi LED pærer krever betydelig mindre strøm for å skape samme lysstyrke som glødepærer, vil man ganske raskt få store besparelser på strømregningen når man skifter til denne teknologien. Ei LED pære vil gi deg en stabilt og flimmerfritt lys i mellom 25 000 og 50 000 timer, noe som er mellom 10 og 20 ganger lengre enn ei glødepære. LED pærer er på det viset langt mer miljøvennlige, noe som også gjelder for produksjonen av disse. Selv om LED pærer koster noe mer, vil den lengre holdbarheten tilsi at du sparer inn differansen ganske raskt. På lengre sikt er det ingen tvil; Led pærer er det soleklart billigste alternativet innen belysning som krever tilførsel av strøm fra strømnettet.

Det at LED pærer krever mindre strøm, betyr at overflatetemperaturen på pærene blir langt lavere. Dette gjør at LED er langt mindre brannfarlig enn andre lystyper. LED avgir heller ikke IR- og UV-lys, og tiltrekker seg derfor ikke innsekter på samme vis som glødepærer.

Velg rett LED pære

Som det er på andre områder, finnes det enkelte produsenter av LED pærer som har bedre produkter enn andre. Kvalitetsforskjellene er der fortsatt, men fordi krav fra myndigheter er blitt bedre, og fordi konkurransen har blitt skjerpet, blir den gjennomsnittlige kvaliteten på LED lys stadig bedre. De useriøse aktørene i dette markedet blir stadig færre, men man bør likevel foreta innkjøpene hos butikker som fører anerkjente merker. En LED pære som er betydelig lavere i pris enn de du får fra seriøse produsenter og forhandlere, vil sannsynligvis bli en dyrere løsning, da holdbarheten neppe er i nærheten av de beste pærene.

Fargegjengivelse og fargetemperatur i LED pærer

Tidligere versjoner av LED pærer for bruk i hjemmet, kunne ha et noe sterilt (blått) lys, og skapte dermed en til dels kald atmosfære. Dette skyldtes selve fargetemperaturen, som måles i antall grader Kelvin. Med gradestokken oppe på 4000-tallet, minnet lyset gjerne om det vi forbinder med sykehus og andre lignende institusjoner. Dette trenger man ikke bekymre seg for i dag, da LED pærer er tilpasset forholdene vi ønsker i hjemmet. Velger du rett fargetemperatur, får du den samme varmen vi opplever med et lys fra en tradisjonell glødepære. Du kan også velge mellom flere grader av fargegjengivelse, som oppgis i Ra, alt ettersom hvilken stemning du ønsker. Ta utgangspunktet i følgende når du velger LED pære:

  • Glødepærer har gjerne Ra over 90 – velg LED pærer som også har RA 90 eller mer, dersom du vil ha best mulig fargegjengivelse.
  • En LED pære med cirka 2700 til 3400 Kelvin har det samme varme lyset som en glødepære. Høyere antall Kelvin, gir mer blått (kaldt) lys.

LED pærer og lysstyrke

Mengden med lys som du får av LED pærer bestemmes av hvor mye lysstrøm de bruker. I gamle lyspærer ble dette bestemt av pærens forbruk målt i Watt. Ville man ha mye lys, for eksempel på kjøkkenet der behovet for godt lys er større, valgte man gjerne ei 60-watts pære, mens på soverommet valgte man 40 eller mindre watt. På et arbeidssted som krevde virkelig godt lys, var det vanlig med lyspærer på 100 watt. Når det gjelder LED pærer, må vi i stedet se på antall lumen som oppgis. I listen nedenfor viser vi hvilket lumen-tall som tilsvarer de vanligste watt-styrkene du kanskje kjenner fra før:

  • 15w -> 140lm
  • 25w -> 250lm
  • 40w -> 470lm
  • 60w -> 800lm
  • 75w -> 1 050lm
  • 100w -> 1 520lm

Velg riktig sokkel

Sokkelen som du skrur eller setter LED pærer fast i, kan variere alt ettersom hvilken lampe vi snakker om, på samme vis som for andre typer lyskilder. Du kjøper for eksempel ikke ei 60-watts glødepære til en spotlight. Her er en liste over de vanligste soklene som du finner LED pærer til:

  • E27 – Stor sokkel, med samme form og funksjon som de største (for eksempel 60-watss) glødepærene. Dette er de der du skrur pæra inn i sokkelen, og disse er de vanligste også for LED pærer som brukes i hjemmet.
  • E14 – Lite sokkel, også en skrusokkel som E27, men med mindre omkrets i skruen. Disse finner du ofte i lamper og lampetter som bruker såkalte mignon-pærer.
  • G4 – Liten halogenstift. Dette er sokler for små 12 volts stifter, slik man gjerne har inne i et kjøkkenskap.
  • G9 – Stor halogenstift. Små pærer, men stiften er cirka dobbelt så stor som G4.
  • GU10 – Stor halogenspot. Selve pærene er nesten like store som de vanlige 60-watts-pærene, men sokkelen er tilpasset stifter.
  • R7s – Halogenrør. Pærer som ofte brukes i projektorer som krever skarpt lys.
  • GU5,3 – Halogenspot som ligner GU10, men er litt mindre og har skarpe stifter. Stiftene er også tykkere enn for GU10.
  • GU4 – Halogenspot. Samme form som GU5,3, men noe mindre.
  • GY6,35 – Kraftig halogenstift. Ligner G4-stifter, men stiftene her er skarpere, større og bredere.

LED pærer som kan dimmes

Det har lenge vært mulig å bruke LED pærer i belysning som skal kunne dimmes, men selve pæren må også være dimbar. Dette bør du forvisse deg om før du kjøper LED pærer til dette formålet. De vanlige pærene vil kunne gå i stykker dersom du setter de i forbindelse med en dimmer. I tillegg må du ha dimmere som er beregnet spesielt for LED lys. Her finnes det flere løsninger, blant annet dimmere som vil virke både på LED pærer og glødepærer, samt dimmere som kun er beregnet for LED.

Dimbare LED pærer har en noe kortere levetid enn de andre versjonene, på grunn av variasjonen i strømtilførselen (dette gjelder også om du bruker glødepærer som dimmes). Dimbare LED pærer er også dyrere en standardpærene. Derfor anbefales det at du velger vanlige pærer til lys som ikke skal dimmes, og bruker dimbare LED pærer utelukkende der det er behov for det.

Fremtiden er LED lys

Den teknologiske utviklingen innen LED-belysning foregår i et voldsomt tempo. Markedslederne kommer med forbedringer flere ganger i året, både når det gjelder kvaliteten på LED pærene, og på variasjonen i utvalget. Du finner LED pærer som dekker det aller meste av behov man har for belysning i hjemmet, i tillegg til at LED overtar på stadig nye områder. I takt med dette blir prisene stadig lavere, samtidig som kvaliteten forbedres. LED pærer har for lengst blitt en langt bedre løsning enn glødepærer, sparepærer og halogenpærer, og forspranget kommer til å øke i lang tid fremover. Glødepærene er allerede faset ut, og halogen står for tur. Om kort tid vil LED lysene være den dominerende løsningen, til glede for både miljø og lommebøkene til oss forbrukere.

Les også: Prosentregning – Hvordan regne prosent

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.