Hvordan fungerer en varmepumpe

Varmepumper selger som varmt hvetebrød i vårt langstrakte, og ganske så kalde land. Og det er så definitivt ikke uten grunn. I tillegg til at en varmepumpe kan bidra til å spare penger ved at du bruker vesentlig mindre strøm på oppvarming av bolig, noe som er hovedgrunnen til at de aller fleste kjøper en, så bidrar også varmepumpene til å bedre innemiljøet.

Varmepumpe er bra om du har astma eller allergi

De aller fleste varmepumper har nemlig et filter installert som filtrerer ut støvpartikler og annet grums før den sender lufta ut, og dermed kan den bidra til å øke luftkvaliteten i hjemme ditt. Dette kan være en ekstra grunn til å kjøpe en, ikke minst om du eller noen i din familie har astma eller allergi.

Hovedgrunnen er uansett oppvarming, og at det er rimeligere å bruke en varmepumpe. Man snakker ofte om effektfaktor når det er snakk om varmepumper. Kort fortalt er dette forholdet mellom hvor mye strøm varmepumpen bruker, og hvor mye varmeenergi du får i forhold til strømforbruket. Hvis en varmepumpe gir tre kilowattimer med varme for hver kilowattime den bruker, så er effektfaktoren på 3.

Så hvordan fungerer egentlig en varmepumpe?

De aller fleste varmepumper er det vi kaller luft til luft-varmepumper. Det betyr at den henter varmen sin enten fra avtrekksluft eller uteluft, og slipper den løs inne mellom huset fire vegger, og dermed varmer opp i huset ditt. Veldig enkelt forklart kan man kalle en varmepumpe for en varmeflytter.

Inne i pumpen er det et lukket kretsløp med fire hoveddeler: Kompresson, kondensator, strupeventil og fordamper. I dette lukkede kretsløpet er det en gass, som blir varmere eller kaldere ved å øke eller minske trykket. Kondensatoren er varm, fordamperen er kald.

Plasser den varme kondensatoren inne i et hus, og du får oppvarming. Hvis du plasser den kalde delen, fordamperen, inne får du nedkjøling. I de aller fleste varmepumper kan prosessen reverseres, noe som betyr at du kan veksle mellom å få varm eller kald luft alt etter behov.

Du har også en rekke andre varmepumper i huset ditt allerede. Kjøleskapet ditt kjøler ned maten på samme måte, og fryseren din gjør det samme. Klimaanlegget du har i bilen er også en form for varmepumpe.

Les også: Prosentregning – Hvordan regne prosent

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.