Gulvlamper, Vegglamper og Taklamper

Gulvlamper, Taklamper og Vegglamper

Elektrisitet har faktisk vært kjent siden oldtiden selv om det tok lang tid før den ble utnyttet slikt vi kjenner det i dag. Først på 1800-tallet begynte forskere å finne ut hva den kunne brukes til. Det var den danske fysikeren H.C. Ørsted som oppdaget elektromagnetismen i 1820, og etter dette gikk utviklingen raskt. Ved århundrets slutt var elektrisiteten i ferd med å vinne innpass i både industrien og private hjem, som lyskilde i både vegglamper, gulvlamper og taklamper. I tillegg ble det brukt til å drive maskiner, til transport og til oppvarming. Dagliglivet i den vestlige verden ble på noen ganske få år revolusjonert. Nå står vi foran en ny revolusjon, takket være LED-teknologien, og i dag tilbys et bredt sortiment av alle typer vegglamper, gulvlamper og taklamper.

Tiden før LED belysningen

Før LED-belysningens inntog var det lyspærer av glødelampetypen som vel er den lyskilden som de fleste av oss forbinder med belysning hjemme, selv om det fantes noe rørbelysning også. Glødelampene virket enkelt forklart på den måten at en strøm ble sendt gjennom en tynn leder som begynte å gløde på grunn av at strømstyrken var stor i forhold til tverrsnittet på lederen. Lederen ble som regel laget av metallet Wolfram.

Men nå er det mange som mener at LED-teknologien nok er det største som har skjedd innen belysning, helt siden elektrisk lys ble oppfunnet. Gulvlamper og vegglamper med LED-belysning kan for eksempel lyse problemfritt i flere tiår. Dette åpner opp for nye muligheter innen design av både vegglamper, gulvlamper så vel som taklamper. Den største fordelen er vel at LED bruker mye mindre energi enn glødepærer. Med andre ord er dette både mer bærekraftig, smart og funksjonelt. Stadig flere faghandler satser nå på både LED-pærer foruten vegglamper, gulvlamper og taklamper med innebygd LED-belysning i sitt sortiment.

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er en diode som omsetter elektrisk energi (altså strøm) til lys. En diode er en elektrisk komponent som har den egenskapen at den bare slipper strøm gjennom seg på en forutbestemt måte, i en forutbestemt retning, men sperrer i den motsatte.

Denne lysfremkallende egenskapen i kombinasjon med måten den konstrueres på, gjør at de LED-pærene som er på markedet i dag har en rekke fordeler fremfor tradisjonelle glødepærer. Eksempelvis har de ingen mekaniske deler som lar seg påvirke av ytre krefter, i motsetning til glødelamper som inneholder en glødetråd som blir svært sprø ved belastning.

LED-pærer bruker mindre energi for å oppnå samme lysmengde som glødepærer, faktisk helt ned til 10 – 15 prosent. Dette er ikke bare energibesparende, men er også årsaken til at pærene ikke utvikler like mye varme som glødepærer eller halogenpærer av tilsvarende styrke. Som nevnt ovenfor kan derfor LED-lys være svært egnet til bruk i utsatte områder hvor varmeutvikling ikke er ønsket. Man kan bruke enkeltstående LED-pærer til dette, eller flere i kombinasjon i spesialiserte enheter, som for eksempel i form av spotlys i forretninger, hvor varmeutviklingen av tradisjonelle pærer kan bli for stor.

Brukes LED-pærer i for eksempel et kjøleskap eller en fryseboks unngår man i tillegg også at luften i disse kjøleinnretningene varmes opp mer enn høyst nødvendig. Dette vil i sin tur bidra økonomibesparende ettersom det blir mindre varm luft som skal kjøles ned når døren lukkes igjen, og man unngår kondens med videre dannelse av rim som resultat.

En moderne LED-lyspære, enten den er montert i taklamper, vegglamper eller gulvlamper, kan leveres med et bredt spekter av fargevarianter, slik at man kan tilpasse lyset i forhold til hva som skal belyses. Noe som er svært fordelaktig, spesielt med tanke på belysning av utstilte gjenstander, som da kan fremtre ekstra lekkert og delikat. Du kan også få naboene nysgjerrige ved neste strømbrudd, dersom du monterer et mer eller mindre komplett 12 volts lysanlegg i huset, ettersom dette kan drives av et par bilbatterier og ditt hus kan derfor være fullt opplyst, når resten av nabolaget ligger mørklagt.

Nye ting skaper rykter

Som alltid når det kommer nye ting på markedet så oppstår det myter og rykter. Og LED-teknologien er ikke noe unntak. La oss se litt på noen av de vanligste som ikke stemmer.

Det stemmer ikke at energibesparende lyskilder gir et meget kaldt og skarpt lys. Det er fullt mulig nå å få energibesparende lyskilder som gir et varmt -og behagelig lys.

Det er heller ikke lenger slik at energibesparende lyskilder bruker lang tid på å oppnå full lysstyrke. Dagens lyskilder når opp til sin fulle lysstyrke etter et par sekunder. Det betyr for eksempel at halogensparepærer tennes og gir maks lysytelse umiddelbart og disse kan brukes i både gulvlamper, vegglamper og taklamper.

Myten om at energibesparende lyskilder ikke kan dimmes er også feil. Det selges mange energibesparende pærer i dagens butikker som er dimmbare.

Store og klumpete er heller ikke de energibesparende pærene lenger. Nå for tiden leveres de i de fleste former og størrelser, noe som vil passe dine lamper enten det er gulvlampen eller vegglampen din som har behov for ny lyspære.

Selv om moderne energibesparende LED-lyspærer er økonomiske i drift så er også feil å hevde at det er dyrere å slå på og slå av en lyskilde, enn å bare la den være slått på. Det er til det beste for deg selv, privatøkonomien og vårt felles miljø er at du slår av lyset, ettersom du sparer energi på å slå av lyskilden når den ikke er i bruk.

De vanligste lyspærene i norske husholdninger er av typen E27. Denne og andre ordinære lyspærer vil de nærmeste årene bli byttet ut med millioner av tilsvarende LED-pærer. I prinsippet vil du kunne bytte ut alt du har av gamle glødepærer med nye LED-pærer i alle typer arbeidslamper, gulvlamper, vegglamper og taklamper.

Det er slik at alt, avhengig av hvor du skal bruke lampene og pærene, vil kravet til fargekvalitet variere, så pass på at du får pærer av best mulig kvalitet. Gjennomgående er det slik at LED-pærer kan gi mye bedre lyskvalitet enn glødepærer, men dette avhenger selvfølgelig også på at pærene har god kvalitet. Du bør være oppmerksom på at de billigste LED-pærene dessverre ofte ikke har den kvaliteten som kreves for at man skal få en riktig fargegjengivelse. Nå er det jo ikke sikkert at riktig fargegjengivelse er viktig for det du skal bruke lyset til og da kan du sikkert klare deg med billigere LED-pærer til f.eks taklampen i boden.

Ulike rom – Ulik belysning

Ulike rom i huset krever ulike former for belysning. Noen steder trenger du både vegglamper, gulvlamper og taklamper, mens andre steder – som for eksempel i en enkel garasje, kanskje du kun behøver en enkel taklampe.

Skal dere bygge om, eller planlegger å bygge nytt hus, er det ofte det beste økonomisk sett å gjøre så mye som mulig av arbeidet selv, fordi det kan fort bli snakk om betydelige summer i besparelse på en slik egeninnsats. Og det meste av slikt arbeid kan man faktisk gjøre selv, med unntak av oppføring av råbygg, og våtromsarbeid, rørleggerarbeid, og sist men ikke minst elektrikerarbeidet.

Av sikkerhetsmessige årsaker skal oppføringen av råbygget ifølge regelverket utføres av fagfolk, noe som også gjelder våtroms- og rørleggerarbeidet. Frem til relativt nylig skulle også alt av det elektriske installeres av en elektriker. Og at regelverket på dette feltet er strengt er jo bra, fordi feil i el-installasjoner er – og har vært – blant de aller viktigste årsaker til et høyt antall husbranner i Norge.

Så, som utgangspunkt skal elektriske installasjoner som krever sterkstrøm, installeres av en fagutdannet elektriker. Imidlertid er det slik at dersom du – eller dere, vurderer å installere LED-belysning i alle lamper, som taklamper, vegglamper og gulvlamper i hele huset, kan man legge dette inn på en separat kurs. Deretter kan man selv både montere og installere det dere ønsker av belysningspunkter. Imidlertid må man bare sørge for at denne delen av anlegget ikke kobles til det eksterne lysnettet, men internt, og via en transformator som ikke yter mer enn 12 volt.

Det er fort en del å spare her, og ved å gjøre det på denne måten (setningen ender?), med tanke på at elektrikerarbeid ved nybygg hurtig kommer opp i flere hundre tusen kroner. Og du sparer ikke bare penger under selve byggingen, men også på sikt, ettersom LED-belysning er betraktelig mer økonomisk i bruk enn tradisjonell belysning. I tillegg er det slik at på grunn av sin lave varmeproduksjon kan LED-belysning enkelt innfelles som for eksempel i egenproduserte taklamper, og man får et både moderne og lekker lysmessig utforming av boligen, helt etter egen smak.

Så, det er altså fullt mulig å sette opp et 12 volts LED-lys anlegg selv for å spare penger. I tillegg vil det også være både morsomt og ikke minst lærerikt å sette opp dette selv. Mange vil nok også sette pris på mange beundrende blikk på innvielsesfesten, når man forteller at man selv både har utformet og installert belysningen. Og alt at av gulvlamper, taklamper eller vegglamper er eget design og produksjon. Samtidig som man har spart en masse penger på det.

I hele Europa gjør LED-lys for alvor sitt inntog fra 2016, og man vil stadig oftere se nye butikker både fysisk og på nettet med et godt utvalg av taklamper, vegglamper og gulvlamper beregnet på LED-teknologi.

Fra det ble bestemt at de tradisjonelle glødelampene eller lyspærene sakte, men sikkert skulle fases ut av markedet, har man hatt flere alternativer å velge blant. Det er bare å innrømme at alle disse ikke har vært like miljøvennlige. Dessverre må det erkjennes at enkelte disse alternative faktisk har vært direkte dårlige løsninger i bruk; mange har både brukt mer energi, og ikke minst har de skapt mer forurensning under selve produksjonsprosessen.

LED overtar etter sparepærene

De såkalte sparepærene har vel vært blant de største konkurrentene til LED. Disse har riktignok brukt mindre strøm, men til gjengjeld har de inneholdt farlige gasser, noe som gjør at de må innleveres som spesialavfall når de slutter å virke. Det er faktisk sånn, noe de færreste vet, at dersom man skulle være så uheldig å knuse en slik pære, må man ta forholdsregler ved oppsamling av restene fordi pærene og deres innhold kan være farlig. Dessuten har fargespekteret disse lyser med vært oppfattet som svært kjølig, og ikke hyggelig å bruke i private hjem verken til gulvlamper, taklamper eller vegglamper.

Et annet alternativ har vært halogen. Imidlertid er det slik at disse igjen er både energikrevende – foruten at de har et svært skarpt lys, i tillegg til at de har en tendens til å bli svært varme. Dessverre er det ikke få eksempler på at disse pærene ved feil bruk i gulvlamper, vegglamper eller taklamper har smeltet soklene de har vært montert i, med brann som følge.

Så heldigvis ser det nå ut til at det er LED-lyspærer som blir vinneren. Heldigvis, siden disse har flere gode egenskaper som de andre alternativene ikke har. LED-pærer er utrolig energibesparende, så de avgir tilsvarende lysmengder som konkurrentene med en brøkdel av det samme strømforbruket. I tillegg avgir de nærmest ingen varme, noe som gir dem mange bruksområder, hvor man normalt ikke har kunnet bruke eller montere ulike former for belysning.

Lysstyrke og farge

De fleste kjenner vel etter hvert til LED-hodelykter og LED-lommelykter. Det er stort sett samme type LED som brukes i LED pærer, og lysstyrken på LED pærene kan dermed sammenliknes mot disse. En LED spot pære med 7 LED vil gi omtrent samme lys som en LED lommelykt med 7 LED.

I Norge er det nå fullt mulig å få tak i LED pærer med både varmhvite og kaldhvite LED. Det er kaldhvite LED som er desidert mest vanlig i for eksempel LED lommelykter og hodelykter. Disse gir litt mer lys enn varmhvite LED. Imidlertid er fargen på lyset fra en varmhvit LED mer behagelig og ligner mer på lysfargen som man får fra en vanlig glødepære. Til leselys blir det kaldhvite lyset regnet som best, fordi det gir bedre kontrast enn det varmhvite. Lyset fra kaldhvite LED har et kaldt blå/hvitt lys.

Bruk dine kreative evner og lag dine egne vegglamper, taklamper eller gulvlamper eller andre belysningspunkter!

Det fine med LED-lyspærer – på grunn av sin lave effekt og lave varmeutvikling, er at det er få ting som egner seg bedre til å bygge sine egne lamper med, enn LED-lyspærer. Eksempelvis vil en LED-lyspære med tilsvarende lysmengde som en ordinær 60 watts glødepære, ikke bli varmere enn at man fint kan holde den i hånden! Dette gjelder også selv etter at den har vært tent i lengre tid og dette medfører at LED-pærer har en brannfare som er tilnærmet null, og dermed er det bare din fantasi som setter grenser for hva man kan montere dem i.

Hos riktig forhandler får du det meste

Hos en velassortert el-forhandler kan man kjøpe nesten alt man trenger av komponenter til å lage både vegglamper, gulvlamper og taklamper. Husk at nesten alt mulig kan bygges om til dette bruket. Eksempelvis kan man installere LED-lys i en gammel utrangert fotball, i gamle blikkbokser, eller du kan la barna tegne fantasifulle lampeskjermer etter eget ønske. Man kan også skrive ut bilder, for eksempel av en by, hvoretter man stikker eller klipper ut hull i vinduene, og monterer bildet i en ramme, med plass til LED-lys innvendig. En morsom effekt når det blir mørkt, og overraskelsen er stor, når folk ser at lysene tennes i vinduene i bildet.

Eller hvorfor ikke skape dine egne lyseffekter. Det er helst LED-strips som benyttes til å skape spennende lyseffekter, og de kan leveres både med og uten farge, og for montering på steder det tidligere var tilnærmet umulig å lyssette. I tillegg vil du på samme måte kunne montere lys innvendig i alle former for skap, på hyller eller under trappetrinn. LED-lysets beskjedne varmeproduksjon gjør LED også velegnet til bruk i blant annet leketøy eller nattlamper. (setning starter midt i) Morsomt og helt trygt, så lenge man holder seg til 12 volts versjonen av LED-lyspærer, og batterier som strømkilde.

Elektrisk og permanente hagelys er med på å skape stemning i hagen på kveldstid. Skal du ha det ekstra koselig i hagen en kveld, er levende lys et bra supplement. Har du lyst å være litt kreativ er det bare å finne frem det du har av glass, lanterne, petroleumslamper etc. og begynne å eksperimentere med ulike former for LED-pærer. Lampene kan plasseres på terrassen eller i blomsterbed, henges i trær, settes i hagegangen og så videre, det er kun fantasien som setter grenser. Mulighetene er utallige. LED lyspærer er også et særlig godt alternativ til vanlige lyspærer i punktbelysning og pyntelamper, foruten i mer vanlige lamper som vegglamper, gulvlamper eller taklamper. Spesielt på hytter med 12V anlegg er LED lyspærer suverent grunnet sitt lave strømforbruk.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.