Har du noen gang tenkt på hvor avhengige vi er av godt lys når vi skal utføre en oppgave, lese en bok eller lage middag? Det har du nok. Men hva gjør man når man oppdager at det er på tide å gjøre noe med det? Tipper mange som meg kjøper en billig og enkel lampe på første og beste sted. Og det virker jo det. En stund i hvert fall. Men det er før man oppdager for eksempel Christiania Belysning.
Christiania Belysning som eksempel
Lys enten det er i betydningen lamper, lyspærer eller andre kunstige lyskilder er nemlig så mye mer enn det. Og nettopp derfor finnes det butikker som Christiania Belysning som har spesialisert seg på belysning og har gjort det lenge. Fra å være en avdeling av Christiania Glassmagasin er Christiania Belysning en av de virkelig store butikkjedene innen belysning med 39 butikker spredd utover Norge. Og det er mange andre butikker som har spesialisert seg på belysning, men jeg velger i denne artikkelen å bruke Christiania Belysning som eksempel, da de er en av de største aktørene i markedet.
Også innen dette feltet er det også en rivende utvikling både når det gjelder design, moter og ikke minst det tekniske. Med stadig krav til miljøvennlighet og energisparing er det virkelig flott at spesialbutikker som Christiania Belysning og andre har bygd opp en ekspertise som gagner oss alle som forbrukere.
Det mest populære er Led-belysning
Og det mest populære på markedet i dag er vel LED-belysning. For LED-teknologien er nok det største som har skjedd innen belysning, helt siden elektrisk lys ble oppfunnet. Så da er det vel kanskje ikke så rart at store aktører som Christiania Belysning har tatt inn dette i sitt sortiment. Miljøvennlig, gulvlamper og vegglamper med LED-belysning kan for eksempel lyse i over 20 år. LED-pærer av god kvalitet kan faktisk trolig lyse i 50 år!
Videre åpner LED-belysning lave varmeavgivelse for et enormt spenn av muligheter innen design for både vegglamper, gulvlamper så vel som taklamper. Den aller største fordelen er imidlertid at LED bruker mye mindre energi enn glødepærer, og dermed er dette med andre ord både mer bærekraftig, smart og funksjonelt. Velassorterte butikker som Christiania Belysning har både løse LED-pærer i tillegg til vegglamper, gulvlamper og taklamper med innebygd LED-belysning i sitt sortiment.
Hos f. eks. Christiania Belysning vil du få hjelp
I denne type butikker vil du finne informasjon, opplysninger og få innspill om de ulike lampetypene og hvilke lamper som bør og/eller kan brukes hvor. LED-belysningen er for eksempel veldig godt egnet som belysning i garasjen, til uteområdet, og på arbeidsplasser utendørs! LED-belysning gir et kraftig lys og som i tillegg tåler mye vibrasjoner, eller at det er særlig fordelaktig å nytte LED-lyspærer til utebelysning, i form av vegglamper eller andre lyspunkt utendørs, fordi vanlig belysning avgir mye UV og IR lys. Dette er lys som tiltrekker seg mye insekter. LED lys avgir ikke UV og IR lys, så med LED-lys tiltrekkes ikke fluer, møll og mygg. Ikke alle som tenker på det, men typisk ting som spesialforretninger bør kunne tipse deg som kunde om.
Grunnet den lave varmeavgivelsen, er også LED-belysning egnet på små og/eller trange steder. Utvalget og muligheten er mange så stikk gjerne innom en butikk som har spesialisert seg på belysning og spør og grav. Det finnes mange av dem. Bare et firma som Christiania har som nevnt 39 butikker i Norge.
Enormt utvalg hos Christiania Belysning
Når det kommer til trender og moter er utvalget enormt. Men, hvorfor ikke designe og lage dine egne lamper? LED- teknologien gjør det enkelt. Husk bare at dersom du lager lamper beregnet for tilkobling til det ordinære lysnettet er det i utgangspunktet ingenting i veien for dette. MEN; da er det imidlertid svært viktig at lampen(e) merkes på en slik måte, at man ikke kommer til å sette i en ordinær glødepære, enten av ren uvitenhet, eller i vanvare, da dette innebærer stor brannfare.
Hos en velassortert el-forhandler, som hos Christiania Belysning, kan man kjøpe nesten alt man trenger av armaturer ledninger og kontakter til å lage sine egne lamper. Husk også at nesten alt mulig kan bygges om til slike lamper: LED-lys kan monteres i fargete flasker og krukker, eller i gamle blikkbokser og andre beholdere.
Imponerende med innlagt lys
De fleste forhandlere, kan tilby underbelysning, såkalte «downlights», som kan bygges inn på steder du ikke trodde var mulige eller så langt har tenkt på. I tillegg vil du på samme måte kunne montere lys innvendig i alle former for skap, på hyller, under trappetrinn eller i postkassen din for den saks skyld, så lenge du bruker LED
Eller; hva med å installere lys i trehytta i skogen eller i dukkestuen? Selv LEGO-huset blir enda mer imponerende med innlagt lys. Alt sammen er mulig, og helt trygt, så lenge man holder seg til 12 volts versjonen av LED-lyspærer, og benytter seg av batterier som strømkilde.
LED-pærer lønner seg
Mange hevder at energibesparende lyskilder er langt dyrere enn de gamle glødelampene, men er de det? Innkjøpsprisen per lyskilde, er muligens noe høyere enn en for vanlig glødelampe eller glødepære, men til gjengjeld så sparer du penger på at de bruker mindre strøm. Og ikke minst på forlenget levetid. LED-pærer, til bruk i for eksempel vegglamper, gulvlamper eller taklamper fra kvalitetsbutikker, gjør at pærene varer utrolig mye lenger. Visste du at en skikkelig, god LED-lyspære, i ordinær bruk trolig kan oppnå en levetid på godt over 50 år?
Det stemmer heller ikke at energibesparende lyskilder gir et meget kaldt og skarpt lys. Det er fullt mulig nå å få energibesparende lyskilder som gir et varmt -og behagelig lys. Igjen anbefaler vi å sjekke ut en av de store aktørene i markedet. Der vil du finne et bredt utvalg i både gulvlamper, vegglamper og taklamper med forskjellige varmetemperaturer.
De nærmeste årene vil det som til nå har vært ordinære lyspærer bli byttet ut med millioner av tilsvarende LED-pærer. I utgangspunktet kan du bytte ut alt du har av gamle glødepærer med nye LED-lyspærer. Ønsker du isteden å bytte hele lampen så kan Christiania Belysning og andre tilby en rekke designlamper med LED-pærer.
Krav til fargekvalitet varierer
Avhengig av hvor du skal plassere dine vegglamper, gulvlamper eller taklamper så vil kravet til fargekvalitet kunne variere, men i større butikker bør de strekke seg langt for å levere den fargekvaliteten du ønsker. Fargekvaliteten henger naturligvis sammen med den generelle kvaliteten på pærene, og pærene fra spesialbutikker som Christiania Belysning vil derfor trolig ikke være av de billigste, slik som de billigste fra Østen, eller de du kan kjøpe på matbutikken. Gjennomgående er det slik at LED-pærer kan gi mye bedre lyskvalitet enn glødepærer, men du bør være oppmerksom på at de billigste LED-pærene dessverre ikke har den kvaliteten som kreves for at man skal få en god fargegjengivelse. Det er med andre ord med disse pærene – som med det meste annen elektronikk og en del andre varer, store variasjoner i kvaliteten på det som finnes på markedet.
Frem til relativt nylig skulle også alle former for elektriske elementer installeres av en sertifisert elektriker. Fortsatt er det slik at alle elektriske installasjoner – som krever 240 volt, skal installeres av en fagutdannet elektriker. Imidlertid kan det også legges opp en separate kurser dersom dere vurderer å installere LED-belysning i husets lamper. Deretter kan man selv både montere og installere det dere ønsker av belysningspunkter. Husk bare at dere må se til at denne delen av anlegget ikke kobles til det eksterne lysnettet, men internt. I tillegg må det gå via en transformator som ikke yter mer enn 12 volt. Ved å gjøre det slik, at en egen krets går til LED-belysningen, kan dere trolig spare en hel del penger her. Elektrikerarbeid kan fort bli dyrt når man må sette det vekk. Husk også at dere ikke bare sparer penger under selve byggingen eller renoveringsarbeidet, men også på sikt fordi LED-belysning er betraktelig mer økonomisk i bruk enn tradisjonell belysning.
Hvilke typer lamper skal man velge?
Det finnes et enormt utvalg av lamper i alt fra store spesialforretninger som Christiania Belysning og hele veien til de billige kjekt å ha butikkene. Mange fokuserer mer på hvilken lampe man skal velge, enn hvilket lys man virkelig trenger. Vi vet alle at det er lett å heller falle for lampen, som er pen og passer stilen din, enn den lampen som gir riktig belysning. Når lampen så står i rommet vil du imidlertid lett oppdage at lampen ikke nødvendigvis gir det riktige lyset eller fyller sin funksjon. Den primære funksjonen for alle lyskilder er å gi det riktige lyset, og derfor er det viktig å velge den riktige type lampe.
Noen små ting å tenke på kan være: Lamper med klare glass-skjermer, hvor lyset kan skinne igjennom, gir eksempelvis opptil dobbelt så mye lys som «lukkede» skjermer. Så husk derfor att både funksjon og effekt bør vurderes når det skal velges innendørs belysning.
I de fleste hjem henger det som regel flest lamper med lyset rettet nedover, noe som kan bety at selv om det er mange lamper i et rom kan rommet fremdeles føles mørkt. I en stue med mange taklamper med denne type lys kan du lett få en følelse av at rommet er mindre og at det er lavere til taket enn det virkelig er. Det skyldes at lyset ikke kommer skikkelig ut i hjørner og på overflater, og et forslag kan da være å blande flere typer lamper og lys i et rom, ettersom det ofte er flere funksjoner i et rom.
I dag samles gjerne hele familien i dagligstuen eller på kjøkkenet for både å lage mat, arbeide ved datamaskinen og/eller å gjøre lekser ved spisebordet. Det er da viktig å ha godt lys ved de ulike arbeidsområdene og derfor bør det være en kombinasjon av rombelysning og arbeidslys. Ved å blande gulvlamper, taklamper og bordlamper så er det enkelt å tilpasse lyset. Egne lamper for stemningslys kan også være noe å tenke på.
Ikke alle rom eller hus er like lette å belyse på en hensiktsmessig måte, og spesielt kan det by på utfordringer å belyse rom eller hus med lav takhøyde, hvor det kan det være vanskelig å ha lamper henge ned fra taket. Det samme gjelder rom med bjelker i taket, hvor lyset er avskåret fra muligheten til å lyse opp hele takflaten, noe som da kan være til god hjelp å kontakte en interiørarkitekt eller stikke innom en spesialbutikk som Christiania Belysning eller tilsvarende, hvor du kan få gode tips.
Dessuten kan det være gjenstander i rommet som gjør lyssettingen til ekstra utfordrende, og da kan det være nyttig å ha fleksible lamper. På den måten kan du enkelt variere belysningen uten nødvendigvis å måtte flytte rundt på selve lampene.
Glem heller ikke å tenke på helheten. Se hvordan overgangene er fra det ene rommet til det neste for eksempel. Uansett hvor effektfullt det kan være å bruke kontraster er det en god idé å unngå skarpe overganger mellom mørke og veldig lyse områder fordi det kan blende, og ikke minst tvinge øynene til å omstille seg.
Hvordan rommet belyses på en god måte henger naturligvis sammen med hvordan rommet er tenkt brukt. Lyssettingen kan derfor være avgjørende for om du får brukt rommene fullt ut til det du hadde planlagt å bruke det til. Opplever du at rommet ikke fungerer godt til ditt bruk, så kan det rett og slett skyldes at det ikke er den riktige belysningen for det rommet. Hvorfor ikke da prøve å dele opp rommet med grupper av lys, slik man ofte gjør med møbler. Taklys for generell belysning, og forskjellige små lamper ved skrivebordet, eller ved stolen du leser avisen i, for eksempel. Mulighetene er mange.
La oss se på lyssetting i forskjellige rom
I et barnerom skal man – helt bokstavelig talt, ta høyde for barnets alder og hvilke behov barnet har. Alle barn generelt, og små barn spesielt, skal føle seg trygge så her kan det være lurt å ha et svakt tent lys når de skal sove i tillegg til vegglamper, gulvlamper eller taklamper som gir lys når det skal lekes, leses eller tegnes. Og etter hvert som barnet vokser, og det fortsatt til dels leker, så er det viktig å ha godt lys ved skrivebord og datamaskin. Et riktig lys når lekser skal gjøres er veldig viktig.
I de voksnes soverom bør man i tillegg til gode leselamper, ha en lampe med jevn belysning av rommet. Her kan lys med god fargekvalitet være nyttig, spesielt dersom du har speil og klær på soverommet. En god jevn rombelysning, gjerne med en god fargegjengivelse, hvis du har klær og speil i soverommet er ofte å foretrekke. Husk bare at når det gjelder leselys at det bør være lamper med en relativ smal lyskjegle så du ikke forstyrrer partneren som gjerne vil sove. Les mer om belysning i soverommet her.
De fleste av oss bruker mange timer på kjøkkenet, i forbindelse med måltider, og ofte brukes dessuten gjerne dette rommet til andre ting. Sjekk derfor først hvordan kjøkkenet er innredet: Hvordan er skap og skuffer er plassert, og ikke minst hvordan nødvendigheter som vask, komfyr og arbeidsbord er plassert, og lyssett etter dette. På selve kjøkkenbenken skal du kunne se matvarene, og både taklamper eller vegglamper bør derfor ha god kvalitet når det kommer til styrke og fargegjengivelse, Du skal faktisk ikke være i tvil om at maten du jobber med ser bra ut. Over spisebordet kan det være en god ide å ha belysning som er lett å justere etter hvor mange som er til bords. Dimbare lamper hjelper godt til med dette.
Baderommet har hatt en stor utvikling, og rommet har gått fra å være et nedprioritert lite rom – med bare de grunnleggende funksjoner, til i dag å være et rom som innbyr til opphold, avslapning og «wellnes». Endring av disse funksjonene krever også endret belysning. På baderommet er det spesielt viktig med et godt lys ved speilet. Lyset skal ha en riktig fargegjengivelse. Retningen på lyset er også viktig når make-upen skal legges eller skjegget fjernes. Til denne type oppgaver er flere lyskilder, og gjerne noen forfra er lurt for å få et godt arbeidslys som også er med på å jevne ut skyggene i fjeset. Spredd og jevnt lys er nøkkelord i så måte. Husk også at det kan være en god idé å kunne orientere seg på badet om natten, uten at du opplever et lys som er så skarpt at alt håp om videre søvn blir borte. Det finnes i dag lysdemper med nattinstillinger på markedet. Glem heller ikke at det er egne lover og regler for lamper som monteres i våtrom som bad. Men alt dette kan de svare på i lampeforretninger av en viss størrelse som Christiania Belysning eller tilsvarende. Rørleggerforretninger og el-installatører kan nok også gi svar på slike spørsmål.
Så, som du skjønner så er det ikke bare, bare å få lyset riktig, men egentlig er det ikke så veldig vanskelig heller. I hvert fall ikke dersom du velger å handle av aktører som regnes som seriøse og har kunnskap og kompetanse, slik som for eksempel Christiania Belysning.