Hvordan renovere huset på et begrenset budsjett?

Vi nordmenn elsker interiør, og vi legger mye tid og penger i å ha så flotte og innbydende boliger som overhode mulig. Faktisk ligger vi helt i verdenstoppen hva gjelder beløpene vi bruker på renovering av boligen, og for mange av oss blir det en dyr affære som følger oss i årevis. Men det er faktisk ikke så mye som skal til for å renovere boligen, selv med et begrenset budsjett. Nedenfor ser vi nærmere på hvordan det kan gjøres.

Trenger grundig en kjærlig hånd…

Sett opp et realistisk budsjett

Før du starter oppussingen, må du være realistisk med tanke på hvilke utgifter du skal ut med. Mange setter i gang uten å tenke seg om, og de ender derfor med spontane og unyttige kjøp som de godt kunne vært foruten. Legg en plan for oppussingen, bestem dere for hva som skal byttes ut og hva som kan tas vare på, og bestem dere for et konkret beløp dere får lov til å bruke. Med en skriftlig avtale på hva oppussingen skal koste dere er det vanskeligere å overgå budsjettet uten å få dårlig samvittighet.

At det er dyrt å pusse opp er ingen hemmelighet, og derfor må du regne med å sette av et stort beløp – selv når du pusser opp på budsjett. Du kan så klart satse på at du går opp i lønn på jobb eller at du vinner en stor gevinst på Maria Bingo til eksempel, men det er uansett lurt å ha planen klar – og budsjettet klart. Eventuelle ekstra penger som tikker inn blir en bonus som kan brukes til noe ekstra flott i boligen, om de tikker inn, så klart.

Handle brukt

De fleste som pusser opp sitter igjen med ubrukte materialer; planker, lister, gulv og fliser. Alt dette selges som regel til en billig penge, da de som selger det uansett ikke vil få bruk for det. Fremfor å kjøpe nye materialer bør du undersøke hva som selges brukt. Da får du materialene til en brøkdel av prisen – og det aller meste er ubrukt og til og med fremdeles innpakket.

Det samme gjelder ved innredning av boligen. Møblement byttes ut hele tiden, og gamle møbler selges brukt på nettet. Ofte koster det mindre å kjøpe brukte møbler og å pusse dem opp eller male dem selv fremfor å kjøpe helt nye møbler. Gjør det derfor til en vane å handle brukt hele veien – det er også mulig i enkelte varehus.

Følg med på salg

Flere ganger i året arrangeres det salg i møbelbutikkene. Da finner du kvalitetsprodukter til svært redusert pris, og det lønner seg å slå til når salget er i gang. Sørg derfor for å kombinere oppussingen av boligen med en salgssesong i butikkene. Det kan være høstsalg, Black Friday, nyttårssalg, sommersalg og januarsalg – mulighetene er mange, og du sparer garantert penger.

Ha realistiske mål

Det er lett å la seg inspirere av andre når en skal pusse opp hjemme, men det er viktig å være realistisk. Det er ikke sikkert du har råd til marmorbelagte fliser på badegulvet eller både badekar og dusj – og det er helt greit. Legg litt ekstra innsats i jobben du gjør, så blir du garantert fornøyd uansett.