Derfor får noen åreknuter – og andre klarer seg unna

Det er en stor andel av befolkningen som rammes av åreknuter, noen regner med at det er et sted mellom 20 % og 30 %. Det betyr at åreknuter er svært vanlig, men samtidig ser det ikke ut til at alle rammes likt, hva er det egentlig som gjør at noen utvikler åreknuter?

Søk alltid offentlig informasjon og legehjelp hvis du er urolig

Åreknuter er vanligvis ufarlige, men samtidig er det svært viktig å alltid søke offentlig informasjon og kontakt lege hvis du opplever noe som er problematisk eller gir svekket livskvalitet. Ubehandlede åreknuter kan forårsake andre problemer, og kan dessuten være tegn på andre underliggende årsaker som bør behandles eller korrigeres.

Faktorer som påvirker sannsynligheten for at det utvikles åreknuter

Det finnes flere sider på nett med informasjon om hvorfor får man åreknuter, og en rask oppsummering av noen faktorer følger.

  • Kvinner rammes oftere av åreknuter, og antall graviditeter har også noe å si for sannsynligheten for å utvikle åreknuter. Det kan være endringer i hormonbalanse og blodomløp som ligger bak dette.
  • Åreknuter er arvelig, men det betyr ikke at du automatisk får åreknuter hvis foreldrene dine har det. Sannsynligheten er likevel større.
  • Overvekt kan forårsake nedsatt blodsirkulasjon i beina, noe som igjen kan være med på å føre til åreknuter.
  • Lite fysisk aktivitet kan også føre til nedsatt blodsirkulasjon og høyere sannsynlighet for å utvikle åreknuter.
  • Alder er også en faktor, og mange utvikler åreknuter over tid i takt med at klaffene i venene slites ut.

Noen av disse faktorene er det selvfølgelig umulig å gjøre noe med, som arv, alder og graviditeter. Likevel er det mulig å påvirke faktorer som vekt og aktivitetsnivå. Igjen henger dette tett sammen med andre helseutfordringer, derfor er det særlig viktig at endringer skjer i samråd med lege – slik at det er mulig å gjøre en samlet vurdering.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.