Strømpriser må ses i forhold til helhetsbildet

Strømpriser bør ses i en større sammenheng

Strømpriser er ikke nødvendigvis det eneste du bør være opptatt av om du skal senke dine totale utgifter på strømforbruket. Det totale utgiftbildet er mer nyansert enn at vi kun skal sjekke strømpriser og forhandle strømavtalen. Man kan lett få inntrykk av at strømpriser er det viktigste. Dette har nok å gjøre med den intensive pågangen fra enkelte strømleverandører. De står for tiden nesten på hvert gatehjørne når man tar en spasertur i byen eller på kjøpesenteret. Det også en massiv pågang fra telefonselgere som ivrer etter å gi deg noen fantastiske strømpriser. I hvert fall er det dette de prøver å få deg til å tro. Det kan nok i enkelte tilfeller også stemme, men erfaringsmessig så er tilbudet de gir forenklet og innebærer enkelte begrensninger. Dette kan være et visst forbruk, et månedsgebyr, en bindingstid og så videre. Alt dette er faktorer som man må ta i betraktning før man går inn på en slik avtale.

Det er lurt å sjekke strømpriser selv

Det kan være lurt å sjekke strømpriser med jevne mellomrom, og det lønner seg ofte å ikke stole på den leverandøren du har. Men du bør så langt så mulig prøve å gjøre dine egne undersøkelser og ikke bruke tjenester eller leverandører som er aggressive i sin fremtreden. Det lønner seg sjelden. Den nett tjeneste som du med fordel kan bruke for å sjekke strømpriser og betingelser for ditt område er strompris.no som er en uavhengig tjeneste som er levert av Forbrukerrådet. Her vil du finne nøytrale og oppdaterte vurderinger som er tatt av fagfolk.

Strømpriser varierer ofte mye

Strømpriser kan variere i veldig stor grad. Så ved å skifte til en leverandør som kan levere en pris som ligger 14 øre under den du har i dag og du har et årlig forbruk på 22.000 kw/t, så sparer du over 3.000,- kroner. Eksempelet er basert på et tilfeldig søk på strompris.no.

Se også på flere tiltak når du skal spare strøm

Ser man bort fra kun å konsentrere seg om strømpriser så er der noen enkle grep man i tillegg kan benytte for å få senket utgiftene til strøm i hjemmet. Det kan være enkle tiltak som å skifte til led belysning, fyring i vedovn hvis du har tilgang på rimelig eller gratis ved. Du kan justere temperaturen i huset. Enten varig i alle rom eller bruke nattsenking. Vi har det ofte alt for varmt i vår hjem nå til dags. På enova.no kan du få mange gode råd og tips om du ønsker å iverksette tiltak. Her finner du informasjon om alt fra de helt enkle ting som å skifte til led belysning, til de mer avanserte løsningene som krever noe mer investering. Men tiltak som har en kostnad man føler kan være stor i dag, vil ofte kunne lønnes eg over tid. Du finne masse informasjon om det hos Enova.

Oppnå stor virkning med små tiltak

Her skal vi gi et lite og konkret eksempel på hvordan det å skifte til led belysning er like viktig som å sjekke strømpriser for en helt vanlig husholdning, og vi legger til grunn at du har 2 utelys som i dag hver bruker 60 watts glødelyspærer. Lysene står på i snitt 8 timer hvert døgn. Litt lenger om vinteren og litt kortere om sommeren. Du skifter ut pærene med nye led lyspærer som trekker 6 watt. Vi legger også til grunn at snittprisen du betaler pr. kw/h er 1,- krone inklusive alt som har med strømpriser å gjøre. Altså nettleie, strømpris og fastledd. Vi vil da over et år få følgende regnestykke:

Prisen du betaler i dag er: 60 watt x 2 = 0,120 kw/t x 8 timer pr dag x 365 dager på ett år som gir en total kostnad på kroner 350,40.

Prisen du betaler ved å skifte til led lyspære: 6 watt x 2 = 0,012 kw/t 8 timer pr dag x 365 dager på et år som da gir en total kostnad på kroner 35,04.

Du sparer altså 315,36 kroner kun i strøm på dette ene lille tiltaket. Da kan du lett se at strømpriser ikke er det eneste du bør ta hensyn til når du skal senke utgiftene dine.

Les også: Prosentregning – Hvordan regne prosent

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.