Gardiner eller persienner?

Hvis du er i ferd med å innrede der hjemme, har du kanskje stilt deg selv følgende spørsmål: persienner eller gardiner? Det kan være et komplisert spørsmål det ikke finnes noe enkelt svar på, så derfor gir vi deg her noen råd som kan gjøre det litt enklere for deg. 

Hvis du ikke vet om du skal velge persienner eller gardiner, bør du først tenke på hvilken type vinduer du har. Vinduene spiller en avgjørende rolle i hjemmet vårt, og skaper lys, gir utsikt og er generelt en viktig del av innredningen. 

Størrelsen på vinduene

Hvis du har et stort vindu eller franske dører, er det kanskje smart med gardiner ettersom det kan være vanskelig å bruke store persienner. Det finnes selvfølgelig også gardiner som lamellgardiner og plissegardiner som fungerer perfekt til store vinduer også, så det hele er opp til deg og din smak. Hvis du har merkelig mål på vinduene, så gjør ikke det noe heller, for du kan saktens få både lamellgardiner og plissegardiner på mål

Men lange og flotte stoffgardiner passer alltid perfekt sammen med høye vinduer, og kan virkelig være med på å sette stemningen i rommet.  

Hvis det er relativt lavt til taket, er persienner en god idé. 

Hvordan åpnes vinduet?

En annen viktig ting du skal tenke over, er hvordan vinduene åpnes. Hvis de åpnes utover eller det er et skyvevindu, kan du bruke begge alternativene.

Hvis vinduet ditt åpnes innover, er gardinene absolutt de beste. Hvis du allikevel foretrekker persienner, må du la det være nok plass mellom toppkarmen og taket slik at persiennen kan rulles helt opp og du fortsatt kan åpne vinduene.

Rommets størrelse

Hvis målet ditt er å skape en intim og innbydende stue, bør du velge stoffgardiner. Gardiner i et tungt og mykt stoff kan være med på å gi varme til stuen, og ser også fantastisk ut når du drar de helt for. 

Hvis du har en relativt liten stue, så kan mer lys bidra til at den virker større. Du kan oppnå dette med en fin lett rullegardin, eller plisse- eller lamellgardin i lyse farger og tynt stoff. 

Interiøret

Før du bestemmer deg for enten gardiner eller persienner, så bør du selvfølgelig også se på resten av innredningen først. Hvis stuen din er moderne og minimalistisk, er det naturlig å velge persienner siden disse ikke påvirker resten av innredningen. Hvis du derimot har en mer klassisk, vintage eller rustikk stue, så passer det nok best med gardiner.  

Rådene og tipsene du kunne lese her på siden er selvfølgelig generelle, og det finnes utrolig mange variasjoner innenfor både gardiner og persienner. Det viktigste er å prøve å gjennomføre den stilen du allerede har i rommet. Når alt harmonerer, da vet du at du har lykkes kjempebra.