Få svar på typiske spørsmål om stomi

Hvis du har fått stomi, eller skal gjennom en stomioperasjon, vil det ofte føre med seg mange spørsmål. For hva kan du forvente av livet med stomi? Kan du leve som før med jobb, sosiale relasjoner og aktiviteter? Og hva med kosthold – er det noen spesielle begrensninger hvis du har stomi?

Du kan få svar på noen av de typiske spørsmålene om stomi nedenfor, samt gode råd om hvordan du kan leve et godt liv med stomi.

Stomi – hva er det og hvilke typer finnes?

En stomi er en kunstig åpning på magen som gjør at avføring eller urin kan slippe ut, hvor den så samles i en pose på magen. I Norge er det rundt 20.000 mennesker som lever med stomi. Det skilles hovedsakelig mellom tre typer stomi:

 • Colostomi (tykktarmstomi)
 • Ileostomi (tynntarmstomi)
 • Urostomi (utlagte urinveier)

Typisk får man en stomi som følge av tarmkreft eller tarmsykdommer som Chrohns sykdom og Ulcerøs Kolitt. Det kan også være nødvendig som følge av skader eller fistler på tarmen. Avhengig av årsak kan en stomi være permanent eller en midlertidig løsning.

Vil en stomi påvirke jobb og sosialt liv?

Mange er bekymret for hvordan en stomi vil påvirke deres sosiale relasjoner og hverdagsaktiviteter som jobb, idrett og hobbyer. Det er naturlig å bekymre seg, men det er også viktig at du ikke lar stomien holde deg tilbake. Tvertimot er stomien din en ny sjanse til å leve livet – uten smerte, utallige toalettbesøk og andre begrensninger som kan ha forårsaket stomioperasjonen i utgangspunktet.

Når du først er kommet deg etter operasjonen og har oppnådd en god rutine, er det ingenting i veien for å komme tilbake til din vanlige hverdag. Hvis du likevel er bekymret for uhell og lekkasjer når du er ute, kan det gi en trygghet å pakke en «nødveske» med alt utstyr du trenger, som stomiposer, tilbehør, kompresser, plastposer mm.

Ellers er det selvsagt helt opp til deg hvor mye du vil dele med familie, venner og kolleger. Men er du åpen om din situasjon, vil hverdagen ofte bli lettere, da vennene dine dermed bedre kan hjelpe og ta hensyn til deg og din situasjon.

Hvordan steller jeg stomien min?

I begynnelsen kan det virke vanskelig å venne seg til stomien og få en god rutine for stell. Men for de fleste avtar denne følelsen etter at de kommer hjem og blir bedre kjent med stomien. Etter litt øvelse vil stomistell og skift av pose raskt bli en naturlig del av hverdagen.

For å sikre best mulig rutiner for stell er det noen generelle råd du kan følge:

 • Ha alt samlet og klart før du starter.
 • Sørg for at hullstørrelsen på hudplaten er riktig. Stomien din kan endre størrelse og form, og derfor er det viktig at du regelmessig sjekker hullstørrelsen for å unngå lekkasje.
 • Sørg for at huden din er helt ren og tørr før du setter på hudplaten.
 • Bruk gjerne et lett trykk med hånden når du fester hudplaten. På denne måten sikrer du at det er full hudkontakt, slik at du reduserer risikoen lekkasje.
 • Hvis du opplever kløe eller ubehag, er det viktig at du skifter stomiutstyr.

Kan jeg spise som jeg pleier?

Generelt kan man si at maten som var bra for deg før du fikk stomi også er bra for deg med stomi. Utover det har alle godt av å spise etter de offisielle kostholdsrådene – også personer med stomi. De lyder som følger:

 • Spis variert mat og ikke for mye
 • Spis mer grønnsaker og frukt
 • Spis mindre kjøtt – velg belgfrukter og fisk
 • Spis mat med fullkorn
 • Velg vegetabilske oljer og magre meieriprodukter
 • Spis mindre søt, salt og fet mat
 • Slukk tørsten i vann

Det er individuelt hva som fungerer fra person til person. Mange opplever at visse matvarer, f.eks. løk, kål og sterke krydder gir ekstra luftdannelse. Matvarer som selleri, druer med steiner og asparges kan også være vanskelig å fordøye for enkelte med stomi. Derfor er det viktig å skaffe din egen erfaring og kjenne etter hvordan du reagerer på de forskjellige matvarene. På denne måten kan du finne et balansert kosthold som passer deg.

Få svar på spørsmål om stomi med Coloplast Assistanse

Selv om stomisykepleier og lege vil gi råd og forberede deg til et liv med stomi, er det naturlig at du opplever praktiske utfordringer eller bekymringer i hverdagen. Trenger du råd eller veiledning for livet med stomi, kan Coloplast Assistanse være løsningen for deg.

Coloplast Assistanse er et servicetilbud til deg med stomi, hvor du kan få gode råd og veiledning for din hverdag med stomi – uansett om det er praktiske spørsmål eller generelle bekymringer.

Du kan registrere deg for e-poster eller følge med på oppdateringer på nettsiden deres når det passer deg. Du er også alltid velkommen til å kontakte sykepleierne, som er klare til å svare på dine spørsmål. De har naturligvis taushetsplikt og kan hjelpe med alt fra veiledning i stomistell til valg av riktige produkter.

.