Det er enklere enn du tror å velge riktig LED-belysning

På mange måter var overgangen fra de tradisjonelle glødepærene til lyskilder med LED en liten revolusjon. Den gammeldagse teknologien som var basert på oppvarming av en metalltråd hadde tross alt svært lang historie. Denne omveltningen gjorde også valget av lyskilder litt mer komplisert, da LED lys ikke passer inn i den tradisjonelle rangeringen av lyskilder etter strømforbruk målt i watt. Likevel trenger det ikke å være så komplisert å velge LED belysning, sett deg inn i det grunnleggende og kjøp LED Lys online for å få den beste prisen.

Lysstyrke målt i lumen istedenfor watt

Det var mulig å kjøpe glødepærer med for eksempel 40, 60 eller 100 watt. For mange var disse tallene helt enkelt et mål på «litt», «mellom», og «mye» lys – men egentlig så handlet det om hvor mye strøm glødepæren brukte.

Med LED gir dette målesystemet ikke mening lengre, da LED bruker mye mindre strøm sammenlignet med glødepærer. Derfor benyttes enheten lumen, som faktisk er en måleenhet for lysstyrke. Husk på at watt egentlig er en måleenhet for effekt.

Heldigvis er antall lumen omtrent ti ganger av effekten i watt til en glødepære med tilsvarende mengde lys. Dette er en omtrentlig verdi, men 40 W vil for eksempel tilsvare omtrent 410–470 lumen. Dette forholdet kan være litt høyere med høyere verdier, slik at 100 W tilsvarer omtrent 1300–1530.

Husk på fargetemperaturen

Glødepærer leverte vanligvis det som omtales som «varmhvit», som tilsvarer omtrent 2700-3000 kelvin. Det er altså i dette spannet du finner LED som gir lys som tilsvarer en glødepære. Lavere verdier vil gi enda varmere lys, samtidig som opp mot 4000 kelvin gir et kaldere lys. Rundt 6500 kelvin finner vi det som kalles for «kaldhvitt dagslys», som kan oppfattes som blåaktig.

Med lumen og kelvin i bakhodet er det enkelt å kjøpe LED på nett.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.