Å spille poker er gøy, og enda morsommere blir det hvis det er vennene dine som er samlet rundt bordet. Den beste måten å gjøre det på, er å arrangere en turnering! Men hvordan? Det gir vi deg svaret på!
Det er ikke så vanskelig å spille poker mot vennene dine, men hvis du skal organisere en turnering er det et par ting å tenke på. Det fine med turneringer er at man vet på forhånd hvor mye det kommer til å koste (med unntak av rebuy-turneringer, da…), noe som gjør det lettere for enda flere av vennene dine å delta!
I en pokerturnering handler det om å stå igjen som vinner, gjennom å slå ut alle de andre spillerne. Alle spillerne får utdelt en bestemt mengde sjetonger, og reglene er enkle: når du er fri, er du ute av turneringen. Den som sitter igjen med alle sjetongene til slutt er naturligvis vinneren.
Poker er på mange måter et ferdighetsspill, men det er et stort innslag av flaks involvert også. Akkurat som på spilleautomatene hos Norges beste nettcasino er du nødt til å ha litt flaks for å vinne – eller i alle fall unngå å ha uflaks.

Hva skal det koste å delta?
I alle omgangskretser finnes det folk med god og dårlig råd, og hvor mye man har lyst til å bruke på en sosial kveld med vennene sine vil nok variere med den enkeltes lommebok akkurat da. Hør med vennene dine hva de tenker. For noen vil 200 kroner være høy nok innsats, mens andre kan tenke seg 500 eller 1 000 kroner i innsats. Det viktigste er at innkjøpet ikke er så høyt at mange ikke kommer.
Som et alternativ til et høyt innkjøp kan man arrangere en rebuy-turnering. I en slik turnering koster det for eksempel 200 kroner å kjøpe seg inn, og så kan man i den første perioden av turneringen kjøpe seg inn på nytt igjen dersom man er uheldig og taper alle sjetongene sine. Et annet alternativ er Lucky Loser-turneringer, hvor den første eller noen av de første som ryker ut får lov å kjøpe seg inn igjen inntil et visst punkt.
Hva trenger jeg?
Du trenger naturligvis et bord hvor dere kan spille. Det trenger ikke være avansert, men legg gjerne på en vanlig duk – det gjør det litt bedre å dele ut kort og demper lyden fra sjetongene. Dersom det kommer mange spillere trenger du flere bord – det burde ikke være flere enn 9 stykker per bord. Dersom dere er 12 spillere, deles spillerne likt blant bordene med 6 + 6. Dersom det på noe tidspunkt er 2 spillere mindre på ett av bordene, flyttes en av spillerne fra det andre bordet over slik at antallet er likt. Når det er 9 spillere igjen kan alle flyttes til samme bord – finalebordet!
Du må også ha en kortstokk eller to, samt en passelig mengde sjetonger.
Blindestruktur
Hvis du ikke vet hva en blindestruktur er, så er det ganske lett å lære seg. I de fleste former for poker har man blinder som spillerne må betale i starten av hver hånd, rett og slett for å gjøre det interessant for andre spillere å vinne potten. I den mest populære formen for poker, Texas Hold’em, er det to blinder som betales av de to spillerne rett til venstre for dealeren. I en turnering ønsker man å øke blindene underveis for å hindre at man blir sittende og spille til evig tid. Samtidig må blindene starte lavt nok til at det ikke bare er flaks som avgjør hvem som vinner (man må ha tid til å spille).
I en turnering anbefales det å starte med 100 ganger storeblind som startstack. Hvis alle starter med 10 000 sjetonger, kan storeblind være 100 og lilleblind 50. Deretter anbefales det en gradvis økning hvert 20. eller 30. minutt, til 100/200, 150/300 og så videre. Det vil føre til at blindene blir dyre for enkelte spillere, og fører til at spillere ryker ut og at turneringen nærmer seg slutten.
Premiefordeling
En tommelfingerregel er at rundt 30 % av spillerne skal vinne premier. Er dere 10 spillere, så kan du fordele innkjøpet fra alle spillerne på de tre øverste spillerne. Da får gjerne førsteplassen 50 % av premiepotten, mens andreplassen tar 30 % og tredjeplassen 20 %. Er dere 6 spillere eller færre kan 60 % gå til førsteplassen og 40 % til andreplassen.
Siste ord

Da har du alt du trenger klart for å arrangere en pokerturnering for vennene dine. Hvis du vil ta steget til et nytt nivå og gjøre det hele litt mer profesjonelt, kan du bruke en turneringsprogramvare som heter The Tournament Director. Den er gratis å bruke de første 30 dagene, og holder kontroll med blindenivåer, premier, antall spillere igjen, og mye annet.
Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med turneringen!