Har nordmenn gambling i genene?

Nordmenn elsker å spille og ikke minst vinne. Et godt eksempel på dette er hvor mange nordmenn som hver uke kjøper en lottokupong i håp om å prikke inn 7 rette eller alle de nordmennene som spiller på online casino hver uke. Det er ikke uten grunn av bettingselskaper fra fjernt og nært satser på nettopp nordmennene. Vi elsker å gamble!

Vår gamblingkultur kan vise seg å strekke seg helt tilbake til vikingtiden. Vikingene var nemlig veldig glade i spill og konkurranser. Det finnes veldig lite beskrivelser av hva vikingene spilte og eventuelt om de «gamblet» med noe, noe står beskrevet i noen av sagabøkene som man har funnet. Likevel så har de fleste funnene kommet fra utgravinger man har gjort. I tillegg så har man funnet flere forskjellige typer brettspill som stammer fra vikingtiden.

Det mest oppsiktsvekkende man har funnet er nok terningspill som minner veldig mye om spill vi i dag spiller. Om det er opphavet til det vi i dag kjenner til som Yatzy eller andre terningspill vites ikke. Man vet at vikingene reiste langt og kanskje lenger enn vi tror. Der er dermed ikke å utelukke at det faktisk er noen ting de har tatt med seg hjem fra sine reiser. Det er blant annet funnet terninger i både Hellas og Roma som stammer fra langt tilbake i tid.

Det man helt sikkert vet er at vikingene hadde mange forskjellige konkurranser som var fysiske aktiviteter som steinløfting og man har faktisk funnet sjakkbrikker på en øy utenfor England som man tror er laget i Norge på 1200 tallet. Igjen om vikingene faktisk gamblet vites ikke, men det virker å være en klar parallell mellom kulturen som har hatt en «gamblingkultur» over år og adopsjonen av gambling i dag.

Det mest ekstreme eksempelet på dette i dag finner man i Kina. Det er knapt noe folk som er mer glad i å gamble enn nettopp kineserne. Dette må sees i sammenheng med den sterke kulturen de har hatt for nettopp gambling, det er blant annet her man tror at kortspillet ble funnet opp. Hvis man ser på antallet nordmenn som gambler i forhold til hvor liten befolkningen er så kan man kanskje dra den konklusjonen at vikingene var gamblere. Dette blir selvfølgelig bare spekulasjon fra våres side under våre misteltein. Det norske blod består selvfølgelig ikke bare av vikinger heller!

En annen plausibel forklaring på vår lyst til å gamble kan være de lange mørke vinterdagene som gir oss et behov for å fylle kveldene med noe spennende. Det skal heller ikke utelukkes at dette er grunnen til at vi nordmenn gambler mer enn andre sammenlignbare land!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.